Het pand is toe aan renovatie. En dat zie je. De traptreden zijn uitgesleten, hier en daar bladdert de verf van de muren. Dat geeft het gebouw z'n charme. Momenteel vindt er een renovatie plaats en wordt het pand in z'n oorspronkelijke staat teruggebracht. In het najaar van 2018 openen we de deuren van het nieuwe Felix Meritis.

Het gebouw is een monument van de Verlichting - een intellectuele stroming in de 17e en 18e eeuw. Verlichtingsdenkers zetten zich af tegen de kerk en de autoriteiten. Zij wilden de samenleving opnieuw inrichten. Felix Meritis was een plek waar mensen muziek luisterden en discussieerden over kunst, cultuur en wetenschappen.

Feiten & cijfers over het gebouw:

  • De voorgevel bestaat uit enorme Korinthische halfzuilen. Dit is kenmerkend voor de stijl van het neoclassicisme - een bouwstijl die zich laat inspireren door de oude Grieken en Romeinen.
  • In vijf gebeeldhouwde reliëfs zie je de onderdelen van het genootschap Felix Meritis terug: beeldende kunst en bouwkunst, letterkunde, handel, natuurwetenschappen en muziek.
  • Het centrale trappenhuis, de ovalen concertzaal en het koepeldak herinneren aan het oorspronkelijke 18e-eeuwse interieur. Het trappenhuis is in 2006 opgeknapt.

1788 het gebouw Felix Meritis wordt ingewijd door gegoede burgers uit de stad. De naam betekent 'gelukkig door verdiensten'. In Felix Meritis worden vooral concerten, literaire bijeenkomsten en debatten gehouden.

1889 drukkerij Holdert & Co. koopt het gebouw en verandert het interieur.

1945 na de oorlog neemt de Communistische Partij van Nederland haar intrek in Felix Meritis. Het dagblad De Waarheid rolt hier jarenlang van de persen.

1960 tijdens de tijd van Provo en flower power wordt het gebouw een cultuurpaleis onder de naam Shaffy Theater. Er worden experimentele dans-, toneel- en muziekvoorstellingen opgevoerd, onder meer door Ramses Shaffy, Liesbeth List en Freek de Jonge.

1988 de Stichting Felix Meritis zet in het pand een Europees Centrum voor Kunst en Wetenschappen op.

2013 Felix Meritis viert zijn 225-jarig bestaan.

2014 Foam geeft een half jaar invulling aan het pand onder de naam Felix & Foam.

2015 Felix Meritis wordt overgenomen door Amerborgh, de beheermaatschappij van ondernemer en filantroop Alex Mulder. Van maart t/m december 2016 is er een afwisselend cultureel programma in het oude pand, onder de naam Felix in de Steigers. Daarnaast kunnen de zalen gehuurd worden voor zowel zakelijke als particuliere bijeenkomsten. Begin 2017 start de renovatie.

Kijk hier voor de ticketvoorwaarden

Felix in de Steigers
Keizersgracht 324
1016 EZ Amsterdam

Tel: 020 627 94 77
Mail: info@felix-meritis.nl

Sales & Events
Tel: 020 627 94 77
Mail: sales@felix-meritis.nl

Bereikbaarheid

Het pand is uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer: met tram 1, 2, 5, 13 of 17 (5 min. loopafstand) bent u binnen 10 minuten op Amsterdam Centraal Station.

Parkeren

Felix heeft geen eigen parkeergelegenheid. Betaalde parkeermogelijkheden zijn er aan de voorkant (Keizersgracht) of achterkant (Prinsengracht) van het pand. Op 10 minuten loop afstand bevindt zich Q-park Marnixstraat waar u gebruik van kunt maken.

Minder validen

Er is een lift in het pand aanwezig, deze gaat echter maar tot de derde etage. Houdt u hier rekening mee bij uw bezoek. Bij twijfel kunt u het best voor uw bezoek contact met ons opnemen.

Algemene bezoekersvoorwaarden

 
Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!